Thursday, August 4, 2016

Peenramaa ja lõbusõit ning vaata ka porgandeid

Oma till ja petersell peab aias kasvama, otsustasin kohe aprilli lõpus.
Tellisin 70 euro eest igasugu seemneid, need tulid postiautomaati 2 päeva pärast.
Maad on meil piisavalt, peenrakastide valmistamiseks laudu samuti, mulda tellisin esiotsa 3 tonni. Peenrad tulevad kastidesse, sest heinamaa rohujuured olid ligi 20 cm sügavusel. Minul puudus jaks kogu juurte välja kavamiseks. Kastid on lihtsad, nurkadega kinnitatud. Põhja läks esimese niitmise hein ja riisutud puulehed (mida polnud riisutud mitu aastat kindlasti, seega jätkus).




Ühe päevaga tegime pojaga valmis kolm peenrakasti. Teisel päeval veel kolm.
Viisime need maja taha, kaugemale, maakeldri taha, mäest alla.
Käru ma mullaga lükata ei jaksanud, ka kahekesi pojaga mitte. Ka mäest alla mitte. Käru kukkus mutimulla hunniku taha takerdudes aina ümber.
Poja vaatas mulle küsivalt otsa - kas nüüd hakkame ämbriga mulda tassima? Ütlesin, et pole hullu, saame hakkama, mõtlen nats, kui vaja tassin ise. Kui 20 ämbrit mulda olin kasti kallanud, oli esimese kasti põhjas õrn kihike mulda, puulehed paistsid läbi ja minu nii biitseps kui triitseps omadega läbi. Kuidas edasi?
Sidusime murutraktori taha väikeste ratastega madala käru moodi asja ja tõstsime peale korraga 5 ämbrit koos mullaga. Siis leidsime vannid ja viisime nendega.
Pesamuna pojake istus mullahunniku otsa ja sõitis aiatraktori järelkärus mäest üles ja alla päeva jooksul oma 10 korda.



"Vot see oli lahe!" ütles ta õhtul.
Oli küll, mõtlesin.
Nii saime mulla peenrakastidesse.
Korra viisime kastide vahele liiva. Siis juba suure autoga, õigemini käruga. Kastide vahed katsin enne peenravaibaga.



Saime seemned pandud, olin rõõmus, et 70 eurot oli õhtuks maha maetud.


Esimene saak on porgand. Tellisin kirjute porgandite seemned: kollased, valged, punased ja oranzid. Oranzid olid ümmargused porgandid, teised tavalised - pikad. Vaata, mis juhtus!


Kuna mulda sai vähevõitu, siis kasvasid porgandid küll alla aga pöörasid siis ära, maa tuli vastu. Ümmargused olid seevastu vahvad.



Hommikul ma end liigutada ei saanud, lõunaks hakkasid mu jäsemed kuuletuma ja läbi valu liikuma. Õhtul tegin ka kurgi- ja tomatimaja. See sündis nii:




Leidsin pikad metallist torud, lükkasin need kastmisvooliku sisse. Nii sain kaared. Pisut kõverad, aga ...


Kile peale. Uksed aknad ette




Kurgiseemned mulda. Esimesed taimekesed külmusid ära, ometi olid katteloori all. Teised seemned sirgusid suve jooksul pikaks. Saak tuli hiljem kui teistel.





Täna on 4.august, oleme saanud 4 kurki.


Kartulidki on omad. Mustad varbad ka

Mis see veel on?



Vaarikaid maha istuda ei saanud sest tegemist polnud ju muru vaid heinamaaga. Sellepärast tassisin kogu aiaäärse rattakumme täis ning istutasin vaarikad kummidesse. Kolm või neli taime ühte kummi. Mõned sõbrad laitsid idee maha aga jäin endale kindlaks. Kolmnurkselt kahel pool on maasikad.


See on vaarikate vahel lesila. Eelmisel suvel saime abikaasaga Barcelonas kogemuse kus paljalt päevitamine on lihtsalt mõnus. Seepärast arvasin, et vaarikate vahel on hea paljalt päevitada. Vaja läheb kolme kaubaalust, suurt. Seljatuge ja vahed laudadega kinni panna, et madrats peale saaks. Proovinud veel pole, sest kaks kaubaalust on veel soojustusmaterjali all kinni aga idee järgi peaks toimima.



Valmis sai.
Vaarikad on kasvanud nabani. Järgmisel suvel kõrgemad. Päevitamiseks sel aastal aega ei jätku.


2 comments:

  1. Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et õigustatud laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    ReplyDelete
  2. Kiire reaalse laenutaotluse esitamine kohe:
    Citylaon ja krediteerimine)
    Kas otsite ärilaenu? Isiklik laen, kodulaen, auto
    Laen, õppelaen, võlgade konsolideerimise laen, tagatiseta laenud, ettevõtlus
    Kapital vms .. või on pank laenu tagasi lükanud või
    Finantsasutus mis tahes põhjusel. Oleme eraõiguslikud laenuandjad ja laenuandjad
    Ettevõtetele ja eraisikutele, kelle intressimäärad on madalad ja taskukohased alates
    2% intressimäär. Kui olete huvitatud laenust? WhatsApp meile numbril +971544105744 või Gmaili cityloan2020@gmail.com ja saate oma laenu juba täna.

    ReplyDelete