Saturday, August 6, 2016

Laupäev on saunapäev

Nüüd siis saunast. Meil on vene saun. 



Ei ole nii, et vahet pole, mis nimi saunal on. Vahe on suur. Lihtsakoeline kirjandus ütleb, et saunas käiakse nagu ka Soome saunas, leili visates. Tegelikkuses on vahe tohutu ja sauna mõistmiseks tuleb süveneda nii ehitamise tehnoloogiasse kui kasutamise filosoofiasse. 
Meie esimene kogemus oli selline, et teadmata mida peale hakata, kütsime nagu tava (Soome) sauna ja saunas oli külm. Jalad külmetasid ja tagumik ka. Nägu oli tahmane ja silmad kipitasid. Esimene saunaõhtu lõppes ühesõnaga pettumusega ning kibestunult olime valmis selle maha lammutama. Ostsime talu saunaga ja saun on külm. Nagu "Kevade" filmis kus Toots Kiire sauna kutsus. 
Kuidas siis Vene saunas käia? 
Vene sauna põhierinevus tavasaunast on see, et kive soojendatakse kinnises ahjus ja ahjuluuk avatakse ainult leiliviskamiseks. Kütta tuleb sauna 6-8 tundi, et leilikapis kivid kuumaks saaks. Vene sauna lavaruum on sisenedes sama külm/soe kui teised ruumid saunas. Vene sauna saab nautida auruga, leili oma soovi järgi visates. Ilma auruta on saunas külm ja niiske. Aur tekib vee viskamisel ahju sees olevatele kividele. Mida kuumemad on kivid, seda sügavamale nende vahele vesi jõuab – seda väiksemad on auruosakesed ning kuumem ja kuivem on saun. Visates leili leilikappi, tõuseb temperatuur 55–70 kraadi vahele, mis on madalam kui nn tavalises saunas. Ahjust tulev aur tõuseb lae alla ja suunatakse kohe pärast leiliviskamist allapoole kas rätiku, lina või vihaga. Sellepärast on tore saunas käia kahekesi. Üks mängib vihaga ja teine mõnuleb. Siis vastupidi. Saunas saab käia hommikuni. See sobib ideaalselt suurema seltskonnaga saunaõhtuks. Ei pea vahepeal puid juurde panema ega midagi.



Olen valmis kuumust taluma ja tegelikult ehk ka harjunud kuumema saunaga ja ei viitsi eriti vihaga vehkida. Tahaks peale päevatööd puhata, mitte võimelda. Pesemine käib kausis.



Tulge sauna!

1 comment:

  1. Tere daamid ja härrad
    Kas vajate hädasti finantslaenu (laenu)?
    Paljud inimesed seisavad silmitsi enneaegsete rahaliste väljakutsetega ja enamik neist ei suuda kõrgete intressimäärade, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori või muude põhjuste tõttu oma kohalikest pankadest või muudest finantsasutustest omakapitalilaenu saada.

    Kui teil on vaja kiiret laenu, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole ja saame teid aidata laenu saamisel.
    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen, hüpoteeklaen ja paljud teised), pakume nii pikaajalisi kui ka lühiajalisi laene, tagatud ja tagatiseta laene ning lisaks saate laenu võtta kuni 20 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil laia valiku laenutoodetega saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Lisateavet meie laenupakkumise kohta; siin on meie kontaktandmed.
    Kontakt e-post: novicapfinancialservices@gmail.com
    Kontaktnumber: +31642117819 (WhatsApp)

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    ReplyDelete