Wednesday, April 19, 2017

Õnn ja õnnetus

Meie pere loomad said omale uued sõbrad. Nimelt, 31.märtsil liitusid lammaste, koera ja eesliga ema- ja isajänku ning kolm kana. Esialgu jäävad jänkud elama loomade juurde, kuni suve lõpuks valmib nende päriskodu. Linnukestega oli plaan, et siblivad niisama aias silmailuks ringi ja kingivad meile aegajal mõne muna. Aga ...

https://www.agri.ee/et/uudised-pressiinfo/linnugripp

Linnugripi tõttu ei saa me linnukesed niisama ringi siblida. Meie plaan - vabapidamsiel kanad - kukkus läbi. Ka nemad jäävad nüüd jänkude juurde. Õnnelikuks püüame nende elu ikka sättida, et saada õnnelikuks tegevaid mune. Munele peaks hakkama nad juunis.

Kahjuks ei leidnud ma infot, kui kaua see piirang kestab. Arvatavasti, kuni kõik linnukesed soojalt maalt päral on, aga millal?



Tibukesed on Sussexi tõugu
Jänkuema on Kalifornia ja Tšehhi albiino segu.
Jänkuisa on Prantsuse Pässi ja Kalifornia segu.

Aprillis läbisin koolituse, kuidas loomad kooli sotsiaaltöös abiks saavad olla ja meie jänkupoiss rõõmustas nii lasteaia- kui kooliõpilasi. Pealinna lapsed näevad loomi maal vanaema juures ja loomaaias. Mõni laps näeb ehk esimest korda.


Meie kõikidel loomadel on nimed. Uustulnukatel veel ei ole. Seepärast küsisime laste käest, mis võiks olla meie jänkupoisi nimeks?

Päeva lõpuks pakuti Sass,Krissu, Missu,Joosu,Mikk, Täpi, Kriisu, Täpi, Pätti. Otsustame mõne aja pärast, kui oleme kogunud nimesid ka jänkupreili jaoks.

Rõõm ja kurbus käivad aga käsikäes.

Meie lambake poegis aprilli algul, esimest korda ja tõi ilmale kaks musta lambakest. Sündmus toimus ajal mil kodus oli keskmine poeg. Sünnitusabi ja järelevalvet teostaski tema. Kõik toimus loomulikult ja hästi. Tallekesed tõusid jalule ja ukerdasid ema ümber. Öösel käisin vaatamas, kõik oli korras. Vastu hommikut läksin vaatama ...

Üks talleke oli ukerdanud end veeämbrisse ja ilmselt ei saanud sealt enam välja, oli hommikuks hukkunud.
Nuta või silmad peast välja...
Nii loll õnnetus...
Pidi see veenõu seal olema...

Kutsusime veterinaari emalamamst üle vaatama, kas ikka kõik on hästi? Olevat küll aga emal ei ole piima. Ostsin 10kg tallepiima segu. Lutsutas pudelist ja justkui paistis korras. Teisel hommikul leidsime, et ema ei võtnud oma tallekest omaks.

Uurisime spetsialistidelt, kuidas nii. On jah, nii. Esmaspoegijad emad ei saa mõnikord üldse aru, mis asjad need tema seest välja tulid. Emad peab isegi kinni siduma, et nad talledele viga ei teeks. Nii nüüd teemegi kui on näha, et tallesid eemale tõukab.

Selle loo avaldamine oli raske. Kuidagi ei tahtnud kurbust jagada. Aga kõik ei ole lilleline, ka sellega tuleb leppida ja sellest õppida. Loo avaldamsiele aitas kaasa eilne sündmus.

Eile rõõmustas meid teine lambake. Ka temal sündis kaks tallekest - süsimust ja lumivalge. Nii armsad.


No comments:

Post a Comment