Wednesday, March 15, 2017

Puud olid, enam pole!

Pärna talu ei ole nime saanud selle järgi, et võimsad pärnad meie hoovis kasvavad! Meie Pärna talu on nime saanud sellest, et aastal 1886 eraldati Kustav Pärn nimelisele mehele tsaaririigi poolt jupp maad.


Kui vanad on need pärnad? Kes need istutas ja miks?
Arvan, et me ei saa neile küsimustele vastust.
Mina ei oska ringe puudelt lugeda.
Need pärnad on aga vaja maha võtta. Sest kõrged oksad on kasvanud viltu garaaži katusele; sest aegajalt kukub tuulega alla päris suuri kuivanud oksajuppe; sest sügisel korjasin 30 suurt kotti lehti ja põletasin neid pea terve päeva; sest nad varjavad suvel liiga vara õhtuse päikese. Juba kl 17 on päike loojas; sest nad joovad ära oma võimsate juurtega meie joogivee! (see on küll rumal oletus, aga olgu!)










Igaljuhul tegime hanke eelmise aasta aprilli kuus, et leiduks puude maha võtja. Oma jõududega maha võtta ei õnnestu, selle otsustasime kohe ära! Ei kujuta ette, et istun oksal, mida saen. Või, mis saab siis, kui need kukuvad katusele. Leidus ettevõtja, kes poole tuhande euroga oli nõus need jupi kaupa maha võtma.

'


Lippaia võtsime enne ilusti maha, et see viga ei saaks.


Suvel me seda tööd ette võtta ei tahtnud, maja ümber käisid ehitustööd. Sügisel olid majs sisetööd. Talvel polnud meil raha. Vastu kevadet ootasime nädala, käisid ka vaatamas, lubasid kolmapäeval tulla ja kadusid. Ei vasta kõnedele. Ei saa aru! Kui nad otsustasid ümber, siis võiks ikka teatada.

Muud üle ei jäänud kui uus hange teha. Leidus ettevõtja kes alla poole tuhandega töö ette võttis. Paari päeva möödudes olid mehed hoovis, eile. Nelja tunniga võeti maha garaaži ees olevad, kahe tunniga kolm hiiglaslikku aiaäärset puud.










Uskumatud mehed, uskumatu töö ja uskumatu tehnika, millega see töö tehti. Kraadise nurgaga mõõdeti välja, kuhu see kukub. Ja kukkus täpselt. Sellise hooga, et maa vappus. Mees saagis ühe käega suurt oksa ja teisega hoidis sellest kinni, selleks peab ikka väga tugev olema. Ülemised ladvad seoti omavahel kokku. Kui saeti latva ja see langes, siis jäi see tüve külge rippuma.


Kõik jäi terveks!






Tublid mehed.


Nüüd jätkub meil tööd saagimiseks paariks kuuks ja puid kuueks talveks, ütlesid nad. Kuid lubasid appi tulla, tüvesid saagima. Meie saag saeb vaid oksi. Profisaage meil osta pole mõtet, soovitasid.
Suur tänu Priit!!


No comments:

Post a Comment